Verhaal van Lotte

Verhaal van Lotte

Lotte, 28 jaar

Tot aan mijn twaalfde had ik een heel gelukkige jeugd. Dit veranderde toen ik merkte dat mijn moeder verslaafd is aan alcohol. Mijn moeder drinkt vooral ‘s avonds veel alcohol. Overdag is ze nuchter en ontkent ze haar verslavingsprobleem. Ik kon ook niet bij mijn vader terecht. Hij was veel weg vanwege werk in het buitenland. Ik bracht veel tijd door met alleen mijn moeder, broertje en zusje. Iedere avond werd ik geconfronteerd met de alcoholverslaving van mijn moeder. Als oudste thuis ving ik vaak alle spreekwoordelijke klappen op. Ik deed ondertussen mijn best om ervoor te zorgen dat mijn broertje en zusje zo veilig en goed mogelijk konden opgroeien. Ik ben net als mijn vader een enorme binnenvetter. Ik deel niet snel mijn problemen. Thuis werden de problemen genegeerd en buitenshuis bestonden de problemen niet. Mijn emoties en gevoelens heb ik dan ook jarenlang weggestopt. Familie en de mensen om mij heen begrepen mij niet. Ze vonden het raar. In mijn jeugd voelde ik mij onbegrepen en ik had het idee dat ik de enige op de wereld ben met deze problemen. Op mijn 18e barstte de bubbel en raakte ik zelf depressief. Vanaf dat moment hadden mensen pas oog en begrip voor de lastige thuissituatie waarin ik ben opgegroeid.

De hulp van een psycholoog heeft mij geholpen om steeds opener over mijn thuissituatie te praten. Zij keken niet weg voor het probleem. Ik ontdekte toen ook dat er een term zoals KOPP/KOV bestaat. Dat wist ik helemaal niet. Ik heb mij heel lang alleen en onbegrepen gevoeld. Ook omdat er nog een grote taboe heerst op verslaving. Ik heb erg veel gehad aan het delen van mijn ervaringen in een lotgenotengroep. Herkenning bij andere mensen in soortgelijke situaties helpt mij om er beter mee om te gaan. Op mijn 20e ben ik op mijzelf gaan wonen. Hierdoor werd ik niet meer dagelijks geconfronteerd met de verslaving van mijn moeder. Het hielp mij om bewust de dingen los te laten waar ik geen invloed op heb. Dit lukt mij met de jaren steeds beter. Fysiek afstand nemen van de thuissituatie heeft mij ook erg geholpen om er mentaal afstand van te kunnen nemen.

Tips:

  • Probeer open te zijn over je thuissituatie, hoe moeilijk het ook is. Dit zal je helpen om het meer een plek te geven.
  • Vertel het aan anderen als je ergens mee zit. Blijf er niet alleen mee zitten.
  • Als het niet klikt met iemand waarmee je het deelt, zoek dan iemand anders. Zoek de steun en erkenning die jij nodig hebt.
Scroll naar top