Wat is er aan de hand met mijn ouder?

Wat is er aan de hand met mijn ouder?

Psychische problemen

Het is normaal als je vader of moeder af en toe boos of verdrietig is. Maar als je ouder op hele onverwachte momenten boos wordt of soms een hele lange tijd verdrietig is, dan kan er meer aan de hand zijn. Sommige psychische klachten komen vaak samen voor. Zo kan iemand én verdrietig zijn én bijna nergens zin in hebben. Bij een specifieke combinatie van deze psychische klachten spreken we over een psychisch probleem, zoals bijvoorbeeld depressie. De naam voor een specifiek psychisch probleem wordt ook wel een diagnose genoemd. Met onderzoek (vragenlijsten, testen en gesprekken) kan worden bepaald of iemand een psychisch probleem heeft. Het is niet helemaal bekend waarom iemand een psychisch probleem krijgt. Dit kan zijn doordat iets niet goed gaat in de hersenen of omdat iemand nare dingen heeft meegemaakt. Daar kan die persoon zelf niets aan doen.

Verslaving

Het kan ook zijn dat je ouder een verslaving heeft. Mensen die verslaafd zijn vinden het erg moeilijk om een bepaald middel niet te gebruiken, zoals drugs of alcohol. Het kan ook gaan om een verslaving aan een bepaalde activiteit, zoals gamen of gokken. Het middel of de activiteit geeft ze een beter gevoel. Dit fijne gevoel is vaak zo sterk en belangrijk, dat ze niet meer zonder kunnen. Mensen gaan soms middelen gebruiken of de activiteit uitvoeren als ze het moeilijk hebben. Het middel of de activiteit helpt ze om de problemen even niet te voelen. Maar uiteindelijk raken de hersenen verslaafd aan het middel of de activiteit en kunnen ze niet meer zonder. Niet omdat ze niet willen stoppen, maar omdat ze het niet kunnen. Niemand kiest ervoor om een verslavingsprobleem te krijgen.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland zijn er meer dan 400.000 ouders met psychische problemen of een verslaving. Dit betekent dat ongeveer 577.000 kinderen onder de 18 jaar een ouder met een psychisch en/of verslavingsprobleem hebben. Je bent dus niet de enige.

Als je met andere jongeren wilt praten die hetzelfde meemaken, kun je je opgeven voor de online groepscursus.
Als je specifieke vragen hebt over jouw eigen situatie, kun je via deze site ook mailen met een deskundige.

Extra informatie

Wat betekent het precies als ouders niet lekken in hun vel zitten? In een filmpje van Arkin Preventie en Jeugd vertellen ze hier meer over.
Bekijk hier het filmpje.

Vraag je je weleens af wat ‘beter worden’ eigenlijk betekent? Of hoe je voor jezelf kan zorgen? In deze Engelstalige filmpjes geven ze hierover uitleg en tips.
Bekijk hier de verschillende filmpjes.

Ben je opzoek naar uitleg over ADHD, autisme en depressie, gedragsstoornissen of trauma in het Arabisch, Pools of Tigrinya? Er zijn beeldverhalen en animaties ontwikkeld in deze talen door Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Trimbos-instituut. De beeldverhalen over depressie en trauma zijn ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.
Bekijk hier de verschillende beeldverhalen en animaties.

Scroll naar top