Hoe zorg ik voor mijzelf?

Hoe zorg ik voor mijzelf?

Praten helpt

De problemen van je vader of moeder kunnen ook veel gevolgen hebben voor jouw leven. Het is logisch als je dit lastig vindt. Het kan helpen om hier met je ouder, vrienden of andere mensen in je omgeving over te praten. Het kan namelijk fijn zijn als anderen ervan op de hoogte zijn wat er thuis speelt. Zij kunnen je bijvoorbeeld steun bieden als dit nodig is. Soms helpt het alleen al om even je hart te luchten bij iemand. Luister daarnaast ook goed naar je eigen gevoel en geef je grenzen aan, ook bij je ouders.

Hoe vertel je anderen wat er aan de hand is?

  1. Om iets goed uit te leggen, moet je eerst zelf goed begrijpen wat er aan de hand is. Vraag eens bij je ouder (of iemand die je vertrouwt) hoe je jouw thuissituatie kan uitleggen aan anderen. Spreek af wat je graag wel wil vertellen en misschien ook wat je liever niet vertelt.
  2. Kies een handig moment. Vermijd plekken waar anderen met jullie mee kunnen luisteren, zoals in het openbaar vervoer of in een winkel.
  3. Als mensen meer willen weten dan jij wil vertellen, mag je gewoon aangeven dat je dit liever niet zegt. Of dat je hebt afgesproken met je ouder niet meer te vertellen.
  4. Je kan naast de moeilijke dingen thuis ook iets positiefs over je ouder vertellen. Je kan een vriend een filmpje laten zien over de psychische problemen van je ouder of de KOPP/KOV informatiekaarten laten zien. Deze filmpjes en informatiekaarten zijn terug te vinden bij de uitleg over de verschillende psychische problemen.

Zoek afleiding

Ga regelmatig iets doen wat je leuk vindt, zoals sporten, muziek maken of afspreken met vrienden. Dit helpt je om even met iets anders bezig te zijn dan met je thuissituatie. Afleiding zorgt ervoor dat je even afstand neemt van de stress van thuis en helpt je om te ontspannen. Door activiteiten te doen die je leuk vindt ga je je beter voelen.

Groepscursus

Naast praten met mensen uit je eigen omgeving kan het ook helpen om te praten met andere jongeren in een soortgelijke situatie. Dit kan in de online groepscursus van KOPPsupport. De cursus helpt je om te praten over je thuissituatie, tijd voor jezelf te maken en grenzen aan te geven.

Scroll naar top