Zelfmoord

Zelfmoord

Wat is zelfmoord?

Als mensen opzettelijk een einde maken aan het eigen leven dan wordt dit zelfmoord of zelfdoding genoemd. Mensen die zelfmoord plegen, voelen zich vaak al langer depressief, angstig, ongelukkig of alleen. Ze zien dan vaak geen manier meer om op de huidige manier verder te leven.

Als je ouder zelfmoord pleegt dan zorgt dit voor veel verdriet. Het is misschien ook moeilijk te accepteren. Het kan je een gevoel geven dat je je ouder je in de steek laat. Deze gedachten kunnen je erg bezig houden. Het is belangrijk hierover te praten met mensen uit je omgeving of eventueel met een hulpverlener. Op de pagina ‘Waar vind ik hulp’ vind je meer informatie als je in contact wilt komen met een hulpverlener.

Als iemand in je omgeving denkt aan zelfmoord, dan maak je je natuurlijk veel zorgen. Wat kan je doen? Wat kan je wel en niet zeggen? Dit zijn logische vragen. Op 113 Zelfmoordpreventie vind je informatie en adviezen over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over iemand.

Denk je zelf aan zelfmoord? Zoek dan hulp in je omgeving of bel de hulplijn van 113.
Je kunt ze dag en nacht bellen op 113 (normale belkosten) of gratis op 0800-0113. Of kijk op de website van 113 Zelfmoordpreventie voor meer informatie.

Scroll naar top