Verslaving aan drugs of alcohol

Verslaving aan drugs of alcohol

Wat is een verslaving aan drugs of alcohol?

Als mensen een verslaving aan drugs of alcohol hebben, vinden ze het erg moeilijk om dit middel niet te gebruiken. Dit fijne gevoel door de drugs of alcohol is zo sterk en belangrijk, dat ze niet meer zonder kunnen. De verslaving kan ook problemen met werk, relaties of hun gezondheid veroorzaken. Ze willen vaak heel graag stoppen, maar dit lukt niet zomaar omdat ze zich dan bijvoorbeeld extreem verdrietig gaan voelen. Om te stoppen hebben ze echt hulp nodig. De ene verslaving werkt anders dan de andere. Van sommige middelen worden mensen heel erg rustig en van andere middelen worden mensen juist heel erg actief.

De reden dat mensen drugs gaan gebruiken of alcohol gaan drinken kan heel verschillend zijn. Sommige mensen doen dit als ze het heel erg moeilijk hebben. Ze zijn bijvoorbeeld heel erg verdrietig omdat iemand dood is gegaan of heel erg boos omdat ze ontslagen zijn. Ook kan het zijn dat ze problemen hebben die moeilijk op te lossen zijn. Door de drugs of alcohol voelen ze de problemen even niet zo. Maar na een tijdje raken ze gewend aan het gevoel dat de drugs of alcohol geeft. Dan kunnen ze niet meer zonder. De hersenen zijn dan verslaafd en daarom is het lastig te stoppen. Als ze een lange tijd veel drugs of alcohol gebruiken, raakt het lichaam eraan gewend en worden ze ziek als ze een tijdje niet gebruiken. Op het laatst kunnen ze niet meer zonder drugs of alcohol omdat ze zich zonder ziek gaan voelen.

“Als we bij familie of vrienden zijn, schaam ik me wel eens voor mijn moeder. Ze wordt meestal heel sloom als zij drugs genomen heeft. Ze zit stil in een stoel en je kan niet goed met haar praten. Het lijkt alsof ze er niet bij is.”

-jongen met moeder met een drugsverslaving

Wat betekent dit voor jou?

Het kan voor jou ook erg lastig zijn als je ouder verslaafd is aan drugs of alcohol. Je ouder kan heel anders reageren als hij of zij drugs of alcohol heeft gebruikt. Je weet niet wat je van je ouder kan verwachten. Misschien is er thuis wel vaker ruzie of moet je (tijdelijk) ergens anders wonen. En wil je iets vertellen, dan luisteren je vader of moeder misschien niet zo goed als anders. Geen enkele ouder kiest voor een drugs of alcohol probleem. Ook jij kan er niks aan doen. De verslaving is een ziekte. Het kan helpen om met iemand die je vertrouwt te praten over je thuissituatie. 

Als we op een feestje zijn, schaam ik me wel eens voor mijn vader. Dan zie ik de anderen over hem praten omdat hij zo veel drinkt. Mijn vader wordt meestal verdrietig en boos als hij veel gedronken heeft.”

-meisje met vader met een alcoholverslaving

Meer informatie

Er zijn verschillende filmpjes die extra informatie geven over verslaving aan drugs of alcohol. We hebben een aantal van deze filmpjes voor je op een rij gezet.

  • Arkin Preventie Jeugd heeft een filmpje gemaakt met uitleg over ouders met een verslaving. Bekijk hier het filmpje.
  • Wat betekent het precies om een verslaving te hebben? Hoe herken je het? En waar vind je hulp? Dit leggen ze uit in een filmpje van het Trimbos instituut. Bekijk hier het filmpje.
  • Als je meer informatie wilt lezen over een verslaving aan drugs of alcohol, kijk dan op www.drugsinfo.nl of www.alcoholinfo.nl.

Kijk ook eens op helpmijndierbareisverslaafd.nl voor meer informatie over omgaan met iemand met een verslaving. 

Scroll naar top