Schizofrenie en psychose

Schizofrenie en psychose

Wat is schizofrenie of een psychose?

Als mensen een psychose hebben dan zien, horen, voelen, proeven of ruiken zij soms dingen die er niet zijn. Ook denken ze vaak dingen die niet waar zijn. Voor mensen met een psychose is het lastig om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat zij zelf waarnemen.

Mensen met een psychose hebben last van de volgende kenmerken:

  • Ze zien, horen, voelen, proeven of ruiken dingen die er niet zijn (hallucinaties).
  • Ze hebben sterke ideeën die niet waar zijn of niet kloppen (wanen).
  • Ze kunnen moeilijk gedachten en gevoelens op een rij zetten.
  • Ze praten op een vreemde manier of soms helemaal niet.
  • Ze zitten lang stil in dezelfde houding (iemand lijkt dan te ‘bevriezen’).

Schizofrenie is een hersenaandoening waarbij mensen langer dan 6 maanden last hebben van twee of meer van de kernmerken die bij een psychose horen, zoals hallucinaties, wanen of verward gedrag. De psychoses die bij schizofrenie horen, kunnen bij iedereen anders zijn. Daarom wordt er ook vaak gesproken over psychose-gevoeligheid in plaats van schizofrenie.

Wat betekent dit voor jou?

Als je vader of moeder schizofrenie heeft kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Het kan moeilijk zjin om je ouder zo in de war te zien. Ook is het dan lastig inschatten hoe hij/zij op jou reageert. Dit kan veel invloed hebben op wat er thuis mag of kan. Misschien vind je het lastig om hier met je vader of moeder over te praten. Toch kan praten wel helpen.

“Soms doet mijn moeder opeens anders dan normaal. Dan praat ze anders dan je gewend bent. Ze wordt dan heel snel boos, of ze zegt dingen die niemand echt begrijpt.”

-jongen met moeder met schizofrenie

Meer informatie

Er zijn verschillende filmpjes die extra informatie geven over schizofrenie en psychose. We hebben een aantal van deze filmpjes voor je op een rij gezet.

  • Arkin Preventie Jeugd heeft een filmpje gemaakt met uitleg over ouders met een psychose of schizofrenie. Bekijk hier het filmpje.
  • Wat betekent het precies om een psychose te hebben? Dit leggen ze uit in een Engelstalige filmpje van de Australische website COPMI. Bekijk hier het filmpje.
Scroll naar top