Manische depressie (bipolaire stoornis)

Manische depressie
(bipolaire stoornis)

Wat is een manische depressie?

De stemming van de meeste mensen lijkt net op de golven van een rustige zee die op en neer gaat. Bij mensen met een manische depressie zijn de verschillen in de golven veel groter. Ze zijn een periode héél erg vrolijk en denken dat ze alles kunnen. Ze slapen dan weinig, zijn heel druk en geven vaak veel geld uit. Ze willen ook graag dat iedereen eraan meedoet. Eigenlijk zijn ze de rem kwijt. Dit noemen we een manische episode. Soms zijn ze in deze manische episode ook een gevaar voor zichzelf. Maar na deze overdreven vrolijke en uitgelaten periode komt er weer een periode waarin iemand héél erg somber, moe en verdrietig is. Dit noemen we een depressieve episode. Deze periode komt erg overeen met een ‘gewone’ depressie. Daarnaast zijn er ook periodes dat iemand zich wel rustig en goed voelt.

Wat betekent dit voor jou?

Als je vader of moeder een manische depressie heeft kan dit ook erg lastig zijn voor jou. Het is voor jou elke keer weer afwachten in welke episode hij/zij zich bevindt. De stemming van je ouder kan ook weer gevolgen hebben voor de dingen die je zelf mag of kan. Je weet vaak niet wat er nu weer gaat gebeuren. Het kan lastig zijn om hier met je vader of moeder over te praten. Toch kan dit wel heel erg helpen.

“Ik word ook wel eens bang van het gedrag van mijn moeder. Meestal ga ik dan snel naar mijn kamer en doe mijn oren dicht. Ik neem ook geen vriendinnetjes mee naar huis, omdat ik nooit zeker weet hoe mijn moeder is.”

-meisje met een moeder met een manische stoornis

Meer informatie

Er zijn verschillende filmpjes die extra informatie geven over een manische depressie (bipolaire stoornis). We hebben een aantal van deze filmpjes voor je op een rij gezet.

  • Arkin Preventie Jeugd heeft een filmpje gemaakt met uitleg over ouders met een bipolaire stoornis. Bekijk hier het filmpje.
  • Wat betekent het precies om een bipolaire stoornis te hebben? Dit leggen ze uit in een Engelstalige filmpje van de Australische website COPMI. Bekijk hier het filmpje.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger verteld Inge haar persoonlijke verhaal in een video. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis. Inge zorgt al vanaf haar 15e voor haar moeder. Dit is het verhaal van Inge.

Scroll naar top