Depressie

Depressie

Wat is een depressie?

Mensen met een depressie zijn vaak lange tijd suf en moe. Ze hebben meestal helemaal geen zin in dingen die ze eerder wel leuk vonden of hebben er geen energie voor. Ook kunnen ze slaapproblemen (heel veel of juist helemaal niet) ervaren of last hebben van gewichtsverlies of gewichtstoename. Daarnaast kan het zijn dat ze veel vergeten en slecht kunnen nadenken of concentreren. Dit maakt het maken van keuzes moeilijker voor mensen met een depressie.

Wat betekent dit voor jou?

Als je ouder een depressie heeft kan dat voor jou ook heel lastig zijn. Voor jou lijkt het misschien alsof je ouder zich helemaal niet in jou interesseert. Je vader of moeder gedraagt zich anders dan de meeste ouders. Je ouder kan er zelf niks aan doen dat hij/zij een depressie heeft. Misschien vind je het lastig om hier met je ouder over te praten. Soms schamen mensen zich ervoor en dan vinden ze het moeilijk om over hun problemen te praten. Toch kan erover praten echt helpen.

“Wat lastig is, is dat mijn moeder heel erg in de put zit. Vaak lijkt het net of ze niet weet dat ik er ben. Als ik iets vraag, geeft ze vaak geen antwoord en ze vergeet heel veel.

-meisje met moeder met een depressie

Meer informatie

Er zijn verschillende filmpjes die je nog wat extra informatie over depressie geven. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

  • Wat betekent het precies om een depressie te hebben? Dit leggen ze uit in een Engelstalige filmpje van de Australische website COPMI. Bekijk hier het filmpje.
Scroll naar top