Dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd

Wat is dementie?

‘Dementie’ is de overkoepelende naam voor hersenziekten waarbij de hersenen beschadigd raken. Er bestaan verschillende vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer komt het meeste voor. Meestal krijgen mensen dementie als ze oud zijn, maar sommigen krijgen het al op jongere leeftijd (voor hun 65e).

Bij mensen met dementie gaan de verbindingen tussen de hersencellen kapot. Ze kunnen daardoor informatie niet goed meer verwerken. Ze vergeten regelmatig dingen of komen moeilijker op woorden. Ook kunnen mensen met dementie wel eens in de war zijn of niet meer weten wat ze aan het doen zijn. Verder kunnen ze ook opeens verdrietig, bang of boos worden of zich anders gedragen dan vroeger. De problemen die mensen met dementie ervaren zullen steeds groter worden. Bij sommige mensen kan dit snel gaan, bij anderen duurt het langer. Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat dementie stopt dus uiteindelijk zullen ze er aan overlijden.

“De laatste tijd gedraagt ze zich anders dan eerst. Ze vergeet dingen en kan erg in de war zijn. Dat zou je niet denken als je haar ziet, want ze ziet er nog precies hetzelfde uit als vroeger.”

-meisje met moeder met dementie

Wat betekent dit voor jou?

Als je vader of moeder dementie heeft kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Het is soms moeilijk te begrijpen waarom je vader of moeder zich anders gedraagt dan voorheen. Je vader of moeder zal steeds meer problemen ervaren door de dementie, wat ook weer gevolgen voor jou kan hebben. Misschien vind je het lastig om hierover te praten met je vader of moeder. Soms schamen ze zich ook voor de problemen die ze ervaren. Toch kan erover praten echt helpen.

Meer informatie

Als je nog wat meer informatie wilt over dementie (op jonge leeftijd) kun je op de volgende websites kijken:

Scroll naar top