Borderline stoornis

Borderline stoornis

Wat is een borderline stoornis?

Mensen met een borderline stoornis gedragen zich vaak anders dan de meeste mensen. Ze kunnen plotseling van humeur veranderen, zonder dat je snapt waarom. Ze zijn dan bijvoorbeeld opeens verschrikkelijk boos of extreem vrolijk. Ze doen vaak onverwachte dingen, zoals veel geld uitgeven aan iets wat ze helemaal niet nodig hebben. Als ze zich heel verdrietig en ongelukkig voelen dan komt het voor dat zij zichzelf pijn doen. Ook kunnen ze moeite hebben met relaties aangaan en grote angst voelen om verlaten te worden. Iemand met borderline lijkt alleen maar in extremen te denken, dus alleen in zwart en wit. Een tussenweg lijkt voor hen niet te bestaan. Het is niet helemaal duidelijk waarom mensen een borderline stoornis krijgen. Het kan komen doordat er iets niet goed gaat in de hersenen of doordat ze nare dingen hebben meegemaakt. Daar kunnen ze niets aan doen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je ouder borderline heeft, kun je vaak lastig inschatten hoe je vader of moeder gaat reageren of in wat voor een bui ze zijn. Dit kan voor jou ook heel lastig zijn. Misschien vind je het moeilijk om hier met je vader of moeder over te praten. Zij schamen zich soms voor de problemen die ze ervaren. Toch kan praten wel helpen.

“Soms begrijp ik niks van mijn moeder. Zo kan ze uit het niets heel kwaad worden. Dan gaat ze rare dingen doen, zoals met borden gooien. Ze kan ook opeens gaan huilen. Zomaar. Op andere momenten kan ze juist weer heel lief en gezellig zijn.”

-meisje met moeder met borderline

Meer informatie

Arkin Preventie Jeugd heeft een filmpje gemaakt met uitleg over de kenmerken van borderline. Bekijk hier het filmpje.

Scroll naar top