ADHD (of ADD)

ADHD (of ADD)

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting van de Engelse term ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Mensen met ADHD hebben veel moeite met zich te concentreren. Sommigen voelen ook veel drukte en onrust in hun lichaam of in hun hoofd. Ze kunnen hierdoor heel druk en hyperactief zijn. Je kent ADHD misschien alleen van kinderen, maar volwassenen kunnen het ook hebben. Ze hebben het dan vaak al van jongs af aan. Mensen met ADHD vinden het moeilijk om werk of klussen in huis goed te plannen en organiseren. Hierdoor krijgen ze vaak taken niet af of komen ze te laat. Daarnaast vergeten ze vaak dingen, zijn ze dromerig en slapen ze slecht. Ook laten ze duidelijk en snel hun emoties zien of reageren ze voordat ze er goed over hebben nagedacht. Soms spreken mensen over ADD in plaats van ADHD, dan heeft iemand alleen concentratieproblemen en laten ze de H van ‘hyperactiviteit’ weg.

“Mijn vader is anders dan andere ouders. Hij vergeet vaak dingen en is er soms niet helemaal bij met zijn gedachten. Zo eten we vaak te laat, omdat hij nog zo lang bezig is met zijn werk of andere klusjes in huis.”

– meisje met een vader met ADHD

Wat betekent dit voor jou?

Het kan voor jou ook erg vervelend zijn als je vader of moeder problemen ervaart door ADHD. Je ouder is geboren met ADHD en het brein werkt daardoor op een andere manier dan het brein van de meeste mensen. Je ouder gedraagt zich niet expres zo. Misschien vind je vader of moeder het lastig om hier met jou over te praten. Dit komt vaak doordat zij zich schamen voor hun ADHD en de problemen die ze daardoor ervaren. En dat terwijl in Nederland 2,5 op de 100 volwassenen ADHD heeft.

Scroll naar top