Ga direct naar


“Ik zie dingen nu meer van de positieve kant. Ik mag er ook zijn. Hulp vragen is geen schande. Balans vinden heeft me heel erg geholpen. Ik neem meer tijd voor mezelf.”

-deelnemer groepscursus KOPPsupport

Wat is KOPP/KOV?

De term KOPP/KOV ben je misschien wel eens tegengekomen. KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Vaak gebruiken hulpverleners deze term.

Voor mijzelf


Hoe gaat het met mij?

Als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk. Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Gevolgen voor mij

Als je ouder psychische en/of verslavingsproblemen heeft kan dit verschillende gevolgen hebben voor jou als kind. Wat merk jij van de problemen van je ouder?

Hoe zorg ik voor mijzelf?

De problemen van je vader of moeder kunnen ook veel gevolgen hebben voor jouw leven. Het is logisch als je dit lastig vindt. Het kan helpen om hier met je ouder, vrienden of andere mensen in je omgeving over te praten.

Verhalen van anderen

Op deze pagina lees je de verhalen van jongeren die in een soortgelijke situatie zijn opgegroeid. Ook vind je er een overzicht van documentaires.

Waar vind ik hulp?

Vind je het lastig om met vrienden, familie of iemand anders uit je omgeving te praten? Heb je het idee dat dit voor jou niet genoeg is? Er zijn verschillende manieren waarop je in contact kan komen met een hulpverlener of met lotgenoten.

Over mijn ouder


Wat is er aan de hand met mijn ouder?

Wat betekent als je ouder een psychische probleem of verslaving heeft?

Uitleg psychische-/ verslavingsproblemen

Er zijn veel verschillende psychische en verslavingsproblemen. Wat kenmerkt het probleem die jouw ouder heeft?

Hulp voor mijn ouder

 Wat is er aan te doen? Wat kan helpen de problemen van iemand te verminderen?

Wijzigingen privacy statement

De privacyverklaring van KOPPsupport is per juni 2022 gewijzigd. Dit gaat voornamelijk om de uitleg over deelname aan het MARIO project. Bekijk de privacy verklaring om te zien wat er precies gewijzigd is.

Samenwerkingspartners

Voor de begeleiding bij de e-mailservice en de groepscursus, werkt het Trimbos-instituut samen met preventieafdelingen van de volgende instellingen voor ggz en verslavingszorg.

Scroll naar top